Vinařství vzniklo v roce 2003 původně jako koníček majitele. Vycházelo z rodinných vinic a rozloze 15 hektarů, který byly postupně vysazovány v katastru obcí Tvrdonice a Týnce od r. 1994 a které obhospodařuje bratr majitele. Během let došlo k výsadbě dalších vinic až na současných 34 hektarů, jejichž průměrné stáří dosahuje 10 let. Výroba je zaměřena na vína predikátní ale i jakostní za pomoci nejmodernějších technologií – od práce ve vinici, přes šetrné zpracování hroznů, řízené kvašení až... Celý popis

Koupit za 167 Kč

Popis

 

Vinařství vzniklo v roce 2003 původně jako koníček majitele. Vycházelo z rodinných vinic a rozloze 15 hektarů, který byly postupně vysazovány v katastru obcí Tvrdonice a Týnce od r. 1994 a které obhospodařuje bratr majitele. Během let došlo k výsadbě dalších vinic až na současných 34 hektarů, jejichž průměrné stáří dosahuje 10 let. Výroba je zaměřena na vína predikátní ale i jakostní za pomoci nejmodernějších technologií – od práce ve vinici, přes šetrné zpracování hroznů, řízené kvašení až po plnění na moderní lahvovací lince. Vinařství posldních několik let zcela vyřadilo herbicidy ze svého repertoáru. Specialitou jsou PIWI odrůdy červené i bílé. Součástí vinařství je rodinný penzion se zaměřením na vinařskou turistiku, který nabízí nejen ubytování, ale i degustace vín, prohlídky vinic, a hlavně domácí kuchyni. Oenologem vinařství je majitel – MUDr.Pavel Kosík.

Odrůdu vyšlechtil ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu v Rakousku dr. F. Zweigelt v roce 1922 a o její rozšíření do dalších zemí se zasloužil po druhé světové válce dr. Lenz Moser. Barva vína této odrůdy je granátová. Vůně vína bývá po višních i jiném bobulovém ovoci. Chuť vína je kořenitá, rozdílné plnosti. Při usměrněné sklizni je plnost výraznější a třísloviny komplexnější, takže se dá docílit jemné a harmonické víno. V chuti můžeme hledat ostružiny, višně, višňový kompot, lesní ovoce.

Vína z této odrůdy jsou skvělá k tmavému masu, jako je hovězí pečené, dušené hovězí, jehněčí nebo také pernatá zvěřina, třeba bažant. Za zkoušku ale určitě stojí kombinace s drůbeží, jako je pečené kuře nebo husa.

 

Moravské zemské víno, suché

 
Zobrazit více