Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde. Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.   Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt... Celý popis

Koupit za 509 Kč

Nabídky pro Shavi Jikhvi Kisi Kvevri autentické suché oranžové gruzínské 2017 0,75 l

Popis

Jak si u nás vybrat víno, pokud neznáte gruzínské odrůdy? Mrkněte zde.

Máte své oblíbené evropské odrůdy a hledáte gruzínské víno v podobném stylu? Zde Vám poradíme.

 

Kvevri víno: Jedná se o víno vyrobené tradiční gruzínskou metodou, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie považována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.

Metoda výroby vína - Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Vlastnosti: Kisi Kvevri představuje jednu z tradičních kachetinských odrůd vinné révy a spolu s Rkatsiteli a Mtsvane patří mezi nejznámější odrůdy gruzínských vín. Kisi Kvevri je ze 100 % vyrobené z hroznů této stejnojmenné autochtonní odrůdy. Díky šestiměsíčnímu zrání v hliněných amforách je jeho barva jantarově oranžová, tak jak je pro kvevri vína typické. Kisi kvevri po 6 měsících v kvevri dozrává ještě celý rok v sudech z kavkazského dubu. Díky této kombinaci získává neobyčejně bohatý buket. Ve vůni najdeme tóny akácie a lučních květin. V chuti najdeme ideální rovnováhu mezi tóny hrušek a liči, které jsou doprovázeny lehkou neagresivní kyselinkou.

Jídlo: Kisi Kvevri se nejlépe hodí k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s pečeným nebo uzeným lososem.

Pozor: Kvevri vína, na rozdíl od běžných bílých vín konzumujeme při stejné teplotě jako vína červená tj. 14-16° C. Pokud víno ochladíme, nerozvine se jeho buket. 

 

Na zdraví!
Zobrazit více