SPECIFIKACE - Suché Primitivo zářivě rubínové červené barvy. CHUŤ A VŮNĚ - Vůně švestky, rohovníku (karobu), třešně. Chuť je měkká, se spoustou tříslovin, intenzivní a zakončená džemem z červeného ovoce. PÁROVÁNÍ - Primitivo si nejlépe vychutnáte o teplotě 16-18°C. Hodí se podávat s řezy za studena, prvním chodem s rajčatovými omáčkami, masem.  ZAJÍMAVOST- Biodynamické víno je samostatnou kategorií vín v rodině ekologických vín. Liší se tím, že celý výrobní proces, od přípravy půdy až po stáčení... Celý popis

Koupit za 349 Kč

Nabídky pro Lunaria Bio Primitivo Ruminat IGT Puglia 0,75 l

Popis

SPECIFIKACE - Suché Primitivo zářivě rubínové červené barvy.

CHUŤ A VŮNĚ - Vůně švestky, rohovníku (karobu), třešně. Chuť je měkká, se spoustou tříslovin, intenzivní a zakončená džemem z červeného ovoce.

PÁROVÁNÍ - Primitivo si nejlépe vychutnáte o teplotě 16-18°C. Hodí se podávat s řezy za studena, prvním chodem s rajčatovými omáčkami, masem. 

ZAJÍMAVOST- Biodynamické víno je samostatnou kategorií vín v rodině ekologických vín. Liší se tím, že celý výrobní proces, od přípravy půdy až po stáčení hotového vína, je založen na filozofických koncepcích rakouského filozofa Rudolfa Steinera, ktery žil na přelomu 19. a 20. století. Zvláštní pozornost je věnována umístění vinice (terroir). Dále je důležitá vlastní příprava organických hnojiv vinařem (také s ohledem na biologické rytmy). Zaručená biochemická čistota vinice. Používá se maximálně ruční operace. Péče o vinice se děje s fázemi měsíce a dalšími ukazateli přirozených biorytmů přírody. Při výrobě vína je minimalizován mechanický účinek na víno. Produkce biodynamických vín není upravena právem EU, ale je řízena organizacemi jako Demeter nebo Biodivin.

BIO je úcta k přírodě a ke svému tělu a taky trochu filozofie. Hrozny pro BIO vína se pěstují dle striktních pravidel ekologického zemědělství bez průmyslových hnojiv a herbicidů. Hrozny pocházejí z přísně kontrolovaných vinic, což je zárukou skutečného původu, které se u vína deklaruje. K uchování BIO vína se může použít jen maximálně povolené množství siřičitanů. Dobré víno, jak je známo, vyžaduje čas. BIO víno na sebe nenechá spěchat ani při zpracování, ani při konzumaci. Zatímco většina konvenčních vín má nejlepší formu v den otevření, většina BIO vín do své plné krásy rozkvete druhý nebo i třetí den po otevření. Otevřete klidně více různých BIO vín najednou a degustujte. Nespěchejte a užijte si všechny báječné podoby, které BIO víno nabízí.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

HODNOCENÍ SOMMELIERKY LENKY

   

„Primitivo Ruminat je přelahodné víno v biodynamické kvalitě. Ve sklence je nádherně jiskrné. Na jazyku vás pohladí krémové černé třešně, švestky a borůvky. Víno není komplikované, tedy od něj nečekejte hluboký prožitek, ale bude vás bavit. Čiší z něj energie, čistota a příroda. Já jsem si ho zamilovala pro jeho nekomplikovanost, šťavnatost a ovocnost."

 ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Označení produktů ekologického zemědělství spolu s certifikátem je vydáváno nezávislými kontrolními organizacemi. Certifikace je udělena po splnění veškerých ustanovení zákona o ekologickém zemědělství.

 

Výrobky zcela bez živočišných produktů a netestované na zvířatech. Uděluje jej britská nezisková organizace Vegan Society založená na podporu filosofie životního stylu veganství.

 

Označení produktů biodynamického zemědělství v přibližně padesáti zemích světa. Certifikát Demeter je udělován po splnění dalších kritérií nad rámec ekologického zemědělství. 

 

O ZNAČCE

Vína Lunaria naleznete v jižní části Itálie, v regionu Abruzzo. Na pozadí moře a národního parku Maiella, kde se rodí sny a mění se v ambiciózní projekty. S láskou a respektem k zemi, bez jakýchkoliv chemických přípravků a insekticidů, pěstuje vinařství pod značkou Lunaria víno, plné harmonické směsi kvality a silné osobnosti. Tato značka představuje vína vyrobená z biodynamických hroznů. Přidanou hodnotou je znovuobjevená tradice manuálního uzavírání lahví pomocí provázků, které pro společnost Orsogna provádí spřátelená farma BABALU, sociální družstvo Sant'Eusanio Sangro.

    

O VINAŘSTVÍ

Co o sobě říká vinařství Orsogna?

„Všechno to začalo v roce 2005, kdy někteří z nás, bývalí členové Cantiny Orsogna, přijali myšlenku vést vinice podle zásad biodynamického zemědělství, chránit naši půdu a podělit se o naše zkušenosti a tradice. Všichni jsme dětmi vinařů nejméně tři generace, jsme komunitou malých rodinných farem spojených s družstvem, poháněným vědomím, že budoucí generace budou moci hospodařit na našich vinicích. Naše vinice se nacházejí v Orsogně a v sousedních obcích, na svazích národního parku Majella, naší majestátní a klidné mateřské hory, 15 km vzdušnou čarou od Jadranského moře, co by kamenem dohodil od pobřeží Trabocchi. Dnes má naše biodynamická plocha vinic 360 hektarů. Vína prodáváme pod značkou Lunaria a ZeroPuro. Jsme biodynamičtí, silní, laskaví a tvrdohlaví. Výroba biodynamických vín není snadná, ale naše ruce a naše rodiny jsou odhodlány používat biodynamiku nejen jako zemědělskou metodu, ale jako etickou příležitost žít v souladu s přírodou, prostředím a lidmi.“

DEMETER JAKO STANDART 

Všechny procesy podléhají přísnému ověřovacímu procesu certifikovanému mezinárodní značkou DEMETER od zemědělské výroby, přes vinařství až po marketing produktů. Značka Demeter (bohyně plodnosti a země) je další certifikací, než jakou již poskytuje ekologické zemědělství. Biodynamické farmy jsou povinně certifikovány také jako biologické.

V biografii vín je veškeré dědictví vinařských území: zřetězení zkušeností, snů, ambicí, aspirací a nadějí, kolektivní a individuální příběhy, organoleptický obsah, hodnoty, ideály, projekty a inovace.

    

Spontánní kvašení: Jsou to vína kvašená pouze pomocí kvasinek přítomných na hroznech. Respekt k mikrobiologickému životu vinice nám umožňuje získat ve sklepě úspěšné biodynamické fermentace.

Přírodní stabilizace vinného kamene: V biodynamice nejsou povoleny fyzikální (chladicí) a chemické úpravy (přidání karboxymethylcelulózy, kyseliny meta-vinné, arabské gumy a dalších) a ke stabilizaci vína se používají nízké zimní teploty. Pokud na dně jedné z jejich lahví najdete malé a neškodné krystaly, znamená to, že „víno bylo podchlazené“.

Nízký obsah siřičitanů: méně než 70 mg / l červených vín a 90 mg / l bílých vín. O méně než 30 % ve srovnání s organickými a o 50 % méně ve srovnání s konvenčními víny. Často zapomínáme na primární funkci vína, a sice, že ho pijeme, a proto musí být zdravé.

Biodynamické víno díky způsobu pěstování hroznů (absence pesticidů) a díky nízkému obsahu siřičitanů je zdravé a živé víno. 

UDRŽITELNÍ

Znakem Lunaria lahví je převazování korku provázkem, který je ručně vázaný na láhev oranžovou nití (barva biodynamiky) podle starodávné zemědělské praxe, kterou dělali prarodiče. Je to symbol sepětí s územím. Vizitka toho, že svou práci provád s ohledem na udržitelnost, nabízí inovativní produkty, které jsou v souladu s tržními trendy, aniž by zapomněli na primární cíl ochrany jejich rodin, spotřebitelů a prostředí, ve kterém žijí.

    

LAHVE, KORKY, ETIKETY

Vinařství používá korky a kartony s certifikací FSC, což je značka, která zaručuje, že korky a kartony pochází ze zodpovědně obhospodařovaných lesů. Štítek je vytištěn na lepicí podložce ze 100% bavlněného vlákna. Vybíraní jsou dodavatele pozorní k životnímu prostředí, kteří ke své produkci používají velké procento recyklovaného skla, Lunaria se zavazuje, že jim poskytne důkaz, že hodnoty NOx (zkratka generující oxidy dusíku a příbuzné směsi) emisí jejich pecí jsou nižší než zákonné limity 40 %.

ODRŮDY

Orsona je první, kdo uvedl na trh Ruminat Primitivo Terre di Chieti CHZO. Nadále je jedna z prvních, kdo vyrábí Ramoro Pinot Grigio Terre di Chieti CHZO s měděnou barvou s růžovými odlesky. Při jeho vinifikaci nepoužívají bělící prostředky a víno si ponechává svou původní barvu cibulové slupky. Jako jediní vyrábí 4 vína z hroznů: Malvasia, Pinot Grigio, Primitivo a Montepulciano d'Abruzzo. Sušení hroznů probíhá na vinici technikou jejich dehydratace přímo na větvičce, čímž se docílí zvýšení koncentrace cukrů, ovocnosti a změkčení tříslovin.

    

OCENĚNÍ

Společnost se pyšní bohatou sbírkou medailí s významnými cenami v národních i mezinárodních soutěžích, kde jsou jejich vína často ochutnávána při slepých degustacích společně s konvenčními víny.

Produkt je určený k prodeji pouze zákazníkům starším 18 let.

 

 
Zobrazit více