Pro děti od 1 roku Medová chuť Produkt z JAR DÁVKOVÁNÍ1 až 2 čajové lžičky na 250 l vroucí vodyTeplota vody při zalití je 100°CLouhujeme zakrytý 3 až 5 minut a poté scedímeHoneybush je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a malé dětiPrávem se mu přezdívá medový keř, jeho domovem je horká Jihoafrická republika, příbuzným Rooibos a protože neobsahuje ani kapku kofeinu, mohou si ho vychutnat i ženy v požehnaném stavu. Honeybush sice není čajem v tom pravém slova smyslu, ale jeho chuť si můžeme dopřát... Celý popis

Koupit za 139 Kč

Popis

Pro děti od 1 roku Medová chuť Produkt z JAR DÁVKOVÁNÍ1 až 2 čajové lžičky na 250 l vroucí vodyTeplota vody při zalití je 100°CLouhujeme zakrytý 3 až 5 minut a poté scedímeHoneybush je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a malé dětiPrávem se mu přezdívá medový keř, jeho domovem je horká Jihoafrická republika, příbuzným Rooibos a protože neobsahuje ani kapku kofeinu, mohou si ho vychutnat i ženy v požehnaném stavu. Honeybush sice není čajem v tom pravém slova smyslu, ale jeho chuť si můžeme dopřát v jakémkoliv ročním období. Ať už s kapkou medu nebo několika kostkami ledu.OD KŘOVÁKŮ DO CELÉHO SVĚTADohledat vůbec první zmínky o popíjení Honeybushe je takřka nemožné, jeho objevení tak přisuzujeme africkým domorodým kmenům - Křovákům a Khoikhoinům. Do herbářů je pak zanesen v roce 1705 a v roce 1772 popisuje tento keř známý švédský botanik Carl Thunberg, který za účelem poznání africké flory cestuje v okolí Kapského města. Zároveň mu v oblibě přidává i popularita u evropských přistěhovalců. V druhé polovině 19. století jsou podrobně popsány jeho vlastnosti a v roce 1996 se zakládají první plantáže. Divokému keři se na nich bohužel nedařilo tolik jak se předpokládalo, a tak se od pěstování upustilo a sběr je prováděn na divoce rostoucích rostlinách. Dnes se jedná o důležitý jihoafrický vývozní artikl a mezi největší odběratele se řadí Německo, Švýcarsko a Japonsko.NEČAJ SE ŽLUTÝMI KVĚTYProč vlastně o něm mluvíme jako o nečaji? Protože Honeybush nezískáváme z Čajovníku čínského nýbrž z keře Cyclopia intermedia. Ten je vysoký od 60 cm do 1,5 m a na několika větvích pak rostou střídavě 3 cm velké lístky. Květy mají žlutou barvu. Kromě JAR na něj nikde jinde nenarazíme. Roste v horách podél pobřeží Indického oceánu pouze v Kapské oblasti - v provinciích Western a Eastern Cape.SBĚR A ZPRACOVÁNÍDůvodem, proč zkrachovali veškeré snahy o komerční pěstování Honeybushe, je jeho nesnášenlivost s chemickými postřiky a průmyslovými hnojivy. Honeybush si rád žije vlastním životem a jihoafrickým pěstitelům tak nezbývalo nic jiného než jeho extrémní citlivost respektovat. A my se také můžeme spolehnout, že pijeme ryzí přírodu.Honeybush roste na strmých svazcích hor, běžně se jeho nadmořská výška pohybuje i v 1 500 m n. m., a tak se sběrači většinou neobejdou bez lan, které je na stěnách udrží. Kromě lan s sebou do hor nesou také proutěné nůše a srpy, kterými přibližně 30 cm nad zemí sekají celé větve. Je to však složité umění. Větve musí být osekány tak, aby lístky nezhnědly. Ztratily by tak možnost podílet se na dalším zpracování. Pomocí kladky jsou naplněné koše spouštěny k vozům, které je přepravují do místních zpracovatelských továren. Zde jsou větve společně s listy nasekány na drobné kousky nepřesahující 30 mm a začíná fermentace, kde se během 3 dnů samovolně kvasí a získávají tak svou mahagonovou barvu. Přírodní dílo pak dokoná africké slunce, které Honeybush vysuší za 1 až 2 dny. Pak už stačí výslednou masu protřídit, zabalit a poslat do světa.JAK SI HONEYBUSH PŘIPRAVITJak už nás jeho název láká, chuť bude medově sladká. Nejblíže má ke svému jihoafrickému kolegovi Rooibosu. Kromě chuti nás může Honeybush nalákat také na spoustu prospěšných látek, které obsahuje. Minerály, vitamíny i fenolické sloučeniny jsou zde zastoupeny ve vysoké míře. Především pro nastávající maminky, které často trpí nedostatkem železa, je Honeybush jeho skvělým dodavatelem a zároveň i našim ratolestem poslouží na doplnění pitného režimu. Zjednodušeně můžeme říct, že Honeybush je vhodným nápojem pro všechny bez rozdílu věku.K přípravě čaje použijeme 1 až 2 čajové lžičky, které zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme ho 3 až 5 minut odstát. Jestliže prodloužíme dobu louhování, nemusíme se obávat zhořknutí. Honeybush obsahuje jen malé množství tříslovin, které tuto změnu chuti u některých čajů způsobují.V horkých dnech pak dáváme přednost osvěžujícím nápojům. I tady může být Honeybush dobrým služebníkem. Do konvice o objemu alespoň 0,5l přidáme 3 lžičky nadrcených lístků, zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat. Výsledný nápoj dáme vychladnout do lednice a podáváme s pár kostkami ledu, pomeranči nebo citronem.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce HappyCoffee
Bio ano