Čočka červená neloupaná 500g Luštěniny = základ vyvážené stravy Luštěniny by ve stravě rozhodně neměly chybět. Z hlediska nutričních hodnot jsou totiž hotovým pokladem. Mají nízký glykemický index, velmi dobře zasytí a jsou bohatým zdrojem kvalitních sacharidů, bílkovin vlákniny. Obsahují širokou škálu minerálních látek, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin. Navíc jsou na trhu velmi dobře dostupné. Všechny produkty dovážíme přímo ze zemí původu a díky dobrým vztahům a fér jednání s našimi... Celý popis

Koupit za 30 Kč

Popis

Čočka červená neloupaná 500g

Luštěniny = základ vyvážené stravy

Luštěniny by ve stravě rozhodně neměly chybět. Z hlediska nutričních hodnot jsou totiž hotovým pokladem. Mají nízký glykemický index, velmi dobře zasytí a jsou bohatým zdrojem kvalitních sacharidů, bílkovin vlákniny. Obsahují širokou škálu minerálních látek, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin. Navíc jsou na trhu velmi dobře dostupné.

Všechny produkty dovážíme přímo ze zemí původu a díky dobrým vztahům a fér jednání s našimi dodavateli se nám často daří získat výhradní zastoupení přímo od farmářů a pěstitelů těch nejlepších oříšků a ovoce z celého světa. To je důvod, proč dodáváme to nejlepší zboží pro vás a vaši rodinu.

Věděli jste, že…

Čočka se údajně kdysi dávno používala jako výměnné platidlo při obchodování? Možná právě proto je symbolem finanční hojnosti a bývá tradičně podávána při novoročním obědě.

Proč právě čočka?

Čočka pochází z Přední Asie a pochutnávali si na ní lidé už v mladší době kamenné. Patří mezi nejoblíbenější druhy luštěnin, protože je velmi chutná a plná rostlinných bílkovin a vlákniny. Hned po masu a soji je čočka nejbohatším zdrojem bílkovin, které jsou základními stavebními kameny našich buněk a najdeme v nich celou řadu esenciálních aminokyselin. Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a je velmi přínosná pro naše střeva a zažívání. Prodlouží pocit nasycení a prospívá srdci.

Čočka je bohatá také na minerální látky, především železo, vápník, draslík, zinek měď a mangan. každý z těchto minerálů má důležitou funkci v našem těle, a proto je třeba dbát na jejich příjem ve stravě. Velkou výhodou je, že čočka obsahuje také kyselinu listovou, která je nezbytná pro nastávající maminky a kojící ženy, protože pomáhá zajistit zdravý vývoj miminka.

Antioxidanty obsažené v čočce chrání buňky před oxidačním stresem a působí jako prevence srdečních onemocnění a rakoviny.

Není čočka jako čočka

Na trhu najdeme hned několik druhů této vynikající luštěniny. Z nutričního pohledu se od sebe jednotlivé druhy příliš neliší a jsou si hodně podobné. Odlišné jsou především co do chuti a způsobu úpravy pokrmů. U nás najdete tyto druhy:

Hnědá čočka

Čočka velkozrnná neboli hnědá čočka je ze všech druhů asi nejznámější. Je ze všech druhů nejlevnější a také velice výživná a plná energie. Je bohatá na železo a kyselinu listovou a velmi oblíbená u starší generace, která preferuje tradiční českou kuchyni. Říká se, že vám čočková polévka na Nový rok zajistí, že se vás budou držet peníze a štěstí… vyzkoušejte její účinky sami.

Zelená čočka

Tento druh čočky bývá někdy označován také jako čočka francouzská. Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky díky svojí lahodně oříškové a pepřové chuti. Výborně se hodí do salátů a k chilli. Výhodou je, že i po uvaření zůstává stále pevná.

Červená čočka

Ze všech druhů je právě červená čočka nejrychleji uvařená. Má jemně nasládlou chuť připomínající hrách a její velkou výhodou je, že se nemusí předem namáčet. Je oblíbená v indických pokrmech a k přípravě pyré. Je to také první čočka, kterou podáváme dětem a to díky její dobré stravitelnosti a jemné konzistenci. Je bohatá na minerální látky a vitamín B6.

Žlutá čočka

Na trhu není příliš známá a je to škoda, protože je po uvaření velmi měkká a krémová. Skvěle se hodí do pokrmů s kari a smíchaná s rýží bývá hlavní přílohou zeleninových i masových pokrmů v orientální kuchyni. Navíc není potřeba ji namáčet.

Černá čočka (beluga)

Čočka černá beluga neboli „kaviár“ mezi luštěninami představuje luštěninu, která se řadí mezi suroviny s výborným nutričním obsahem a navíc má příjemnou oříškovou chuť, čímž se od ostatních druhů čočky výrazně liší. Výborně se hodí do salátů, pomazánek a rizota. Černá čočka je velmi bohatá na antioxidanty a obsahuje větší množství bílkovin než jiné druhy čočky. Není ji navíc potřeba namáčet.

- Alergeny: bez alergenů a může obsahovat obiloviny obsahující lepek
- Složení: čočka červená neloupaná 100%
- Návod na použití: Luštěniny tvoří nezbytnou součástí vyváženého jídelníčku. Čočka se skvěle hodí do indických jídel, do salátů, pomazánek a nebo jako příloha k masu. Vynikající jsou z nich i polévky nebo rizoto. Stačí je zvolit ten správný druh a vynikající pokrm je na světě.
Některé druhy je dobré předem namočit, abychom je zbavili škodlivých látek a také pro lepší stravitelnost. Čočka by měla být namočená alespoň dvě hodiny a poté je potřeba ji propláchnout.
- Skladování: Skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %.
Nutriční hodnoty na 100g:Energetická hodnota (kJ/kcal)1353/321Bílkoviny (g)23,8Tuky (g)1,3Z toho nasycené mastné k. (g)0,2Sacharidy (g)56,3Z toho cukry (g)2,4Vláknina (g)-Sůl (g)0,01
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Diana Company