Vanilka Planifolia Madagaskar Bourbon Latinský název: Vanilla planifolia Různe druhy názvu: Vanilkové lusky, celá, fazole, beans apod. Typ balení: Průhledný zasvářený sáček (nebaleno vakuově) Země původu: Madagaskar, region Sava Odrůda: Planifolia. Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu. Kvalita: Gourmet - nejhezčí lusky, plné zrníček Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je po šafránu druhým nevzácnějším druhem koření. Vanilkovník plocholistý je lianovitá orchidej,... Celý popis

Koupit za 35 Kč

Popis

Vanilka Planifolia Madagaskar Bourbon

Latinský název: Vanilla planifolia
Různe druhy názvu: Vanilkové lusky, celá, fazole, beans apod.
Typ balení: Průhledný zasvářený sáček (nebaleno vakuově)
Země původu: Madagaskar, region Sava
Odrůda: Planifolia. Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu.
Kvalita: Gourmet - nejhezčí lusky, plné zrníček
Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je po šafránu druhým nevzácnějším druhem koření. Vanilkovník plocholistý je lianovitá orchidej, pěstovaná právě pro svoje plody - tobolky. Vanilka je původem z Mexika a střední Ameriky, kde ji původní obyvatelé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do Evropy bylo toto koření dovezeno v 16. století a stalo se velmi žádaným. Nyní je pěstována především na Madagaskaru, na ostrovech Réunion (dříve Bourbon), Mauricius, Komory, v Indonésii, na Tahiti, ale také na Srí Lance, Bahamách i v Africe (Uganda).

 
 
Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.
Délka lusku: cca 15 - 20 cm
Hmotnost lusku: cca 3,1 g - 4 g (podle délky a masitosti lusku) 
Šířka (masitost): cca 8 - 10 mm
Podíl vanilinu: cca 2 - 3,2 %
Podíl vlhkosti: cca 32 - 55 %
Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.
Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr. 
Můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů.
 
Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků. 
 
Pozitivní účinky:

Vanilka je bohatá na vitamín B, jež dodává energii, podporuje správnou funkci enzymů a reguluje metabolismus.
Obsahuje také draslík, který usměrňuje krevní tlak a pulz.
Používá se pro lepší zažívání, omezení střevních plynů a snížení horečky.

 
Použití: K přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, nápojů, vaječných krémů, čokolád, kávy. Vanilka je také neodmyslitelnou součástí vanilkové zmrzliny, kterou jako první začali vyrábět francouzi. Používá se také k ochucení hořkých bylinných léků, jako afrodiziakum nebo alternativa cukru.

Pěstování: Vanilku pěstovali v jižním Mexiku již tamní indiáni dávno před příchodem španělských dobyvatelů. Do Evropy přivezl vanilkovník údajně Hernán Cortés v roce 1520. První vanilková orchidej v Evropě vykvetla v roce 1806 v Londýně, plody se však nikdy neobjevily. Orchidej totiž pro vzklíčení potřebuje zvláštní substrát s určitou houbou. Květ kvete pouze necelých 24 hodin - v tuto dobu ji může opylit pouze včela medonoska (rod Melipona). Tato včela se vyskytuje pouze v neotropických oblastech, jako je střední Amerika, Mexiko, Yucatán, karibské ostrovy, Florida aj. V roce 1841 dvanáctiletý chlapec z ostrova Réunion přišel na způsob, jak rostlinu opylovat ručně, a tato metoda znamenala konec mexického monopolu. 
Tobolky dorůstají délky 15-30 cm a na rostlině dozrávají 8-9 měsíců. Pro dosažení typické barvy a vůně se musí toholky dále zpracovat. První metoda je suchá, neboli mexická metoda. Tobolky se střídavě suší na slunci a potí ve stínu. Nejprve je vystaví na několik hodin prudkému slunci, po prohřátí je pevně zabalí a přes noc uloží do místnosti, aby se „zapotily“. Mokrá metoda (fermentace) se používá spíše na Madagaskaru a Reunionu. Plody tam spaří na 20-30 vteřin vařící vodou a pak je suší. Jak tobolka se semeny zraje a vysychá, postupně krystalizuje, semena se třpytí, jako by byla pokryta diamantovým prachem a začnou vydávat lahodné, sladké aroma. 
 

Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Profikoření
Druh koření vanilka