Vědci Justin Sonnenburg, Ph. D. a Erica Sonnenburgová, Ph. D. jsou průkopníky v jedné z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota. Věděli jste, že ve střevech průměrného obyvatele západu žije až o třetinu méně mikrobiálních kmenů než ve střevech lidí z oblasti Amazonie? Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví,... Celý popis

Koupit za 332 Kč
  • Nejoblíbenější
  • Nejlevnější
  • Nejdražší
Zobrazit další nabídky

Popis

Vědci Justin Sonnenburg, Ph. D. a Erica Sonnenburgová, Ph. D. jsou průkopníky v jedné z nejrevolučnějších oblastí zkoumání lidského zdraví. Na Stanfordově univerzitě odhalují vztahy mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota.

Věděli jste, že ve střevech průměrného obyvatele západu žije až o třetinu méně mikrobiálních kmenů než ve střevech lidí z oblasti Amazonie?

Mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik, všudypřítomné dezinfekce a vůbec omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje, jak má.

Kniha Zdravá střeva sice nemá odpověď na všechno, a sami autoři uznávají, že zatím více nevědí než vědí. Přesto pro své rodiny už sestavili základní bezpečný plán pro životní styl zaměřený na výživu mikrobioty, včetně receptů a jídelníčků – a dělí se o něj se svými čtenáři. V tomto důležitém a poutavě napsaném titulu autoři zkoumají bezpečné alternativy k antibiotikům, zaměřují se na fermentovanou stravu, probiotika a prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty.

Díky této knize nahlédnete nejen do oblasti, která je rozhodující pro vaše zdraví, ale také do oboru, jehož hvězda teprve vychází.

Název původní knihy:
The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-term Health

Překladatel:
Filip Drlík

Edice:
Fit & Food

Počet stránek:
280

Počet ilustrací:
6

Vazba:
brožovaná

Barevnost:
černobílá

ISBN:
978-80-7555-999-9

 
V knize se mimo jiné dozvíte

- Co je to mikrobiota a proč bychom se o ni měli zajímat na úplně prvním místě (ještě předtím, než začneme svou kondici či zdravotní potíže řešit jinak)

- Jaké nečekané a zásadní souvislosti mezi rozmanitostí naší mikrobioty a zdravím (mj. obezitou i duševními chorobami) objevili vědci v posledních letech

- Jak je možné, že spolu mozek a střevo tak živě komunikují, a proč to není mozek, kdo má právo veta

- Jak souvisí konzumace jogurtu s úzkostí

- Proč se mikrobiota každého z nás radikálně liší, jak se dědí, jak se vyvíjí a čím strádá

- Že přenos střevní mikrobioty z jednoho jedince na druhého (transplantace) často vede k zlepšení zdraví (a je zdokumentován i přenos některých psychických vlastností)

- Proč je zdravé chovat psy, nepřehánět to s dezinfekcí a zejména se vyhýbat antibiotikům, pokud to není nezbytně nutné

- Že vláknina, kvašené (fermentované) potraviny a některé obiloviny v žádném případě nesmí zmizet z našeho jídelníčku, jinak nám mikrobi vyhynou

- Proč je v pořádku občas (nebo dočasně) trpět meteorismem

- Co přesně ve střevech způsobuje konzumace masa a co s tím můžeme dělat

- Jak fungují a čemu poslouží probiotika, prebiotika a kdy je vhodné je užívat

- Jak snížit riziko přemnožení patogenů a rezistentních život ohrožujících infekcí typu C. difficile, když se nemůžete vyhnout antibiotické léčbě

- Jak může stav mikrobioty ovlivnit kvalitu stáří a ovlivnit délku života

- A vůbec: čím správně vyživovat našeho souputníka mikrobiotu – tu vlastní, našich dětí i blízkých (s recepty pro každý den postavenými tak, aby se snadno dělaly, chutnaly a nešidily mikrobiotu)
Zobrazit více

Parametry

Žánr naučné
Rok vydání 2016
Nakladatelství Jan Melvil publishing
Autor Justin a Erica Sonnenburgovi
Počet stran 280
Výrobce Jan Melvil publishing
Vazba brožovaná
Jazyk české
Váha 400 gramů
ISBN 978-80-7555-999-9
Zobrazit více parametrů