Pšeničný lepek - gluten  - Charakteristika: Lepek, jinak také gluten, je směs dvou rostlinných bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Jde o důležitou součást potravinářské mouky. Kvalitou a množstvím lepku je dána i kvalita pšeničné mouky a tím i kvalita těsta z ní vytvořeného.  Lepek dává těstu pružnost a plastičnost. Je nepostradatelnou... Celý popis

Koupit za 178 Kč

Popis

Pšeničný lepek - gluten 

- Charakteristika: Lepek, jinak také gluten, je směs dvou rostlinných bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu.

Jde o důležitou součást potravinářské mouky. Kvalitou a množstvím lepku je dána i kvalita pšeničné mouky a tím i kvalita těsta z ní vytvořeného. 

Lepek dává těstu pružnost a plastičnost. Je nepostradatelnou přísadou pro výrobu těst na boilies, které je s ním pružné, tvárné a dobře zpracovatelné. Lepek je také výbornou pojivovou součástí těsta! Po uvaření je výrobek tužší s vyšší konzistencí - hutností.

- Možnosti použití: Lepek dobře promíchejte ještě se suchou a sypkou směsí. Teprve potom přidávejte tekuté přísady a vodu.

- Dávkování:

Do směsí s vyšším obsahem potravinářské mouky (nad 20 %) přidat  5–7 % lepku. 
Do směsí s nízkým podílem mouky, nebo s krmnou moukou přidat  8–12 % lepku.
Do směsí s malým obsahem mouky přidejte až 15 % lepku.  

- Dobrý tip: Plastičnost a "utaženost" těsta zlepšíte například také přidáním 10 - 15 % hladké, nebo polohrubé mouky, oplatkové mouky tzv. bisqut mouky, extrudované kukuřičné mouky, olejem do 2-3%, aj.

 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Krmiva Hulín